Döm inte boken efter omslaget

Bästa följare och besökare,

Utifrån några kommentarer jag fått på Facebook efter senaste inlägget om min dotter, har jag publicerat nedanstående på Livet med NPF’s sida på Facebook:

Var vänliga avstå från att kommentera kring huruvida det är lämpligt/olämpligt att offentliggöra sina barn med deras namn, situation, diagnos, med mera. Ni får hemskt-hemskt gärna kommentera inlägg och framföra synpunkter/åsikter utifrån dess innehåll, utifrån NPF och innehållet kring det. Det är mer än välkommet!

Min blogg skrevs initialt utan att barnen figurerade med sina namn. Numera har de själva vilja/önskan att berätta om sin historia, situation, funktion osv utåt. De har samtyckt till att de offentliggörs och de är öppna om sina diagnoser, funktion och mående.

Inte minst vill jag säga, att de kommentarer (oerhört positiva) som vi fått iom senaste inlägget har fått Sofia att le än mer – Hon tackar för alla dessa positiva kommentarer och pepp och sa att det var ”oerhört trevligt, vänligt och snällt”. Jag kan också säga att hon aldrig fått så många pepp från icke-nära omgivning förr – vilket hon behöver, och många andra barn i hennes situation.

Personligen tycker jag också, att inte bara vuxna ska prata om psykisk ohälsa och bryta tabu som finns kring det, utan även barn – självklart gäller det de barn som vågar och vill prata öppet om det. Då skulle omgivningen få information och upplevelser från första parkett och inte via föräldrar/andra vuxna där information mer eller mindre omvandlas till vuxnas bedömningar, upplevelser, åsikter och uppfattningar.

Jag lär mina barn att vara de själva – precis som de är, inte gömma sig för omvärlden, sluta försöka dölja sina svårigheter (anpassa sig till krav, förväntningar osv), tro på sig själva, älska sig själva, strunta i vad andra tycker och tänker om dem eller hur de ska vara, samt lita på sina styrkor och utveckla de framåt! För de KAN mycket mer än de tror, men deras tro behöver stärkas för att lyckas än mer i livet i framtiden! För det är när självförtroendet sviktar, som de faller långt ned! För det kommer alltid finnas människor som kommer tycka saker, som kommer få deras självförtroende i obalans, som kommer vara ”dumma” – det som kommer rädda de då är alla positiva erfarenheter, minnen, framgångar de åstadkommit och deras styrkor!

Hur andra gör, hur du som läsare väljer göra – Det är ditt val, som jag har all respekt för!

Värdera dock inte andras val och beslut, särskilt när du inte vet hela bakgrunden bakom dessa val och beslut ❤️

Bästa hälsningar,

Lilia Waléus, författare bakom Livet med NPF

(som tröttnat på att vara tyst, anpassa mig till hur omgivningen tycker att man ska vara och icke vara, samt mer eller mindre tvinga mina barn också till det – Vi är de vi är, vi är en familj med NPF och vi är stolta över det och allt vad det innebär – allt från knas, tokigheter och skoj som NPF innebär, till allt som är svårt, jobbigt och får en ibland att gråta och må dåligt).

Kommentera, lämna synpunkter, omdömen, förslag på förbättringar m.m.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: