En eftertanke – vad är viktigast?

En eftertanke efter mitt senaste inlägg – Autist, Schizofren, Diabetiker, Missbrukare – Vem är vi?

I 8 år visste inte min dotter om att hon hade några diagnoser (hon fick de när hon var 5.5 år gammal). Men även i ovetskap om dem kände hon sig jämt missförstådd. Hon sågs av omgivningen antingen som autistisk i ena stunden, eller allt annat än autistisk i andra situationer. Absolut fåtal såg en individ med unikt fungerande.

Fåtal såg annat än en 8 år gammal flicka. Många såg intelligensen men majoriteten behandlade henne ändå som ett litet barn. Jag glömmer aldrig överläkaren på BUP akuten förra sommaren. Vi pratade just om ovan, men även om att skolan ville placera henne i en särgrupp, vilket Sofia inte ville. Hon önskade nära stöd och en så vanlig skolgång som möjligt med anpassningar utifrån svårigheter och styrkor. Läkaren sa – ”Sofia är inte en liten flicka, hon är en liten dam. Hennes synpunkter avseende stöd i skolan ska vägas lika mycket som dina (alltså mina) ord. Hon vet vad hon behöver. Hon är inte ett barn.”

Autism präglar henne i mångt och mycket, men inte heller likt någon annan med autism. Jag och hon är väldigt lika utifrån vår grundfunktion, men den yttrar sig helt olika. Hon har beundransvärd uthållighet i vissa avseenden, medans jag i samma avseende är totalt ointresserad/icke uthållig.

Hennes lidande var och är att hon inte blir sedd för den hon är – en 9 årig flicka, med en mognad som en tonåring i vissa avseenden, med egna värderingar och åsikter utifrån vad som är viktigt för henne och i mycket präglad av en funktion som beskrivs som autism.

Hon ser på världen med sina – Sofias ögon, men hon tolkar den genom autismens prisma i kombination med sina livserfarenheter och egna värderingar.

Hennes primära önskan i livet är inte att vara vare sig autist eller som ”alla andra”. Hennes önskan är att må väl, vara accepterad för hur hon är, förstådd och älskad, samt inte vara värderad eller kallad för något – vara Sofia och accepterad som Sofia!

P.S. Hon har stor förståelse för sin funktion och hur mycket autism påverkar henne/är en del av henne.

Kommentera, lämna synpunkter, omdömen, förslag på förbättringar m.m.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: