Barn har för mycket skärmtid

Det var ett tag sedan jag skrev på bloggen, vilket har känts väldigt tråkigt att inte ha tid för det – det är konstanta möten och samtal/mejlkontakter med skolan, BUP och Försäkringskassan och ständig kamp om att hitta en balans i vardagen – att barnen ska gå till skolan och få det stöd de behöver där, må väl och få den vård de har rätt till från BUP, jaga intyg osv för att Försäkringskassan ska godkänna vård av barn, men även en väntan på hur ansökan om höjt omvårdnadsbidrag (ännu en till ansökan) kommer bli bedömd. Men det är inte det mitt inlägg ska handla om, utan om barns skärmanvändning…

Jag är medlem i ett antal föräldragrupper på sociala media för barn med olika diagnoser. Jag träffar även numera en del barn i mitt arbete som skolsköterska, barn med och utan särskilda behov. Och det jag ser dagligen är både oroväckande, men även skrämmande, nämligen hur mycket tid nuvarande generation barn tillbringar framför skärmar.

Det kommer säkerligen väcka reaktioner, negativa sådana säkert också och en del lär säkert gå i försvar genom att hävda fördelar med barns spelande, tv-tittande och mobilanvändning – nämligen att det är så våra barn umgås nuförtiden, att det är där de har sina sociala kontakter, att skärmtid dämpar/lindrar deras ångest och nedstämdhet, eller att det är tack vare skärmanvändningen som de har lärt sig mycket engelska.

På sistone har jag allt mer reflekterat kring hur stor påverkan skärmtiden har på att många barn mår psykiskt sämre (överlag) och att en del klarar allt sämre skolan eller har icke fungerande skolgång. Missförstå mig inte, jag har själv barn där jag i åratal kämpat för nödvändiga anpassningar i skolan – jag säger inte att skolor inte brister i att ge elever nödvändig stöd, inte minst ge de det i tid. Jag vet också att sjukvården, nämligen BUP, många gånger också brister i att erbjuda nödvändig vård och stöd till barnet och föräldrarna.

Men det jag också ser i mitt arbete (men även hemma) är att de barn som löper hög risk för problematisk skolfrånvaro är också de barn som i högre grad tenderar att ”försvinna” i skärmens bubbla. Det jag också ser är att de barn som inte får stöd i vardagen att reglera sin skärmanvändning är de barn som istället för ångestlindring utvecklar än högre grad av ångest, blir än mer isolerade, än mindre motiverade att hitta andra aktiviteter eller sätt att umgås, men även att skolan blir än tråkigare plats att vara på (oberoende av det stöd de får där), eller att barn som är mer impulsiva eller t.o.m utåtagerande blir det än mer i längden – skärmen blir deras liv. Jag skulle inte överdriva om jag säger att många barn i dagens samhälle är mer eller mindre beroende av skärmar – där jag mött flertal barn som bokstavligen inte pratar om annat än skärmtid och där de inte kan föreställa sig livet utan skärm (mobil, dator, tv osv). Vad som gör mig mest orolig är dock att många föräldrar försvarar extrem skärmanvändning, direkt (att det inte är farligt, eller t.o.m tvärtom nyttigt) eller indirekt (att de inte vill ta konflikter med barnet och därav att det mer eller mindre är acceptabelt).

Jag har jätte svårt att förstå föräldrar som tillåter sina barn spela spel eller liknande från att de kommer hem från skolan till att de går och lägger sig, vissa gör det till och med sent på kvällarna och nätterna. Än svårare har jag att förstå att barn med problematisk skolfrånvaro tillåts spela spel eller titta på tv i okontrollerade mängder under tiden de borde ha varit i skolan (men är inte där av olika anledningar). Jag ifrågasätter inte varför barn är hemma från skolan, ex. pga ångest och nedstämdhet, att skolan är en plats där barnet inte mår väl ex. pga utsatthet eller för rörig miljö med mycket intryck osv – men blir det mindre intryck från ett tv-spel/dataspel?! Om barnet mår dåligt, ska inte barnet då vara hemma för återhämtning? Lära sig saker och inhämta kunskap på alternativa sätt när möjligheten till ordinarie skolgång är begränsad?

Om våra barn började använda droger och uttryckte samma förklaringar såsom att det lindrar deras ångest, att de mår väl då och att livet blir lättare/roligare – hade vi varit lika tillåtande? Det tror jag knappast. Varför tillåter vi som föräldrar då skärmanvändning i så stor omfattning som många barn har?

Det är kanske inte alltid det vi gör och ser på våra skärmar som är problemet (fast ex. sociala media kan ha en direkt negativ påverkan på vår psykiska hälsa), men det är allt det vi/barn går miste om på grund av onormal skärmanvändning som är det stora problemet. Hur många 10-12 åringar sover 10-11 h per natt? Äter alla måltider, inte minst med familjen och inte på sina rum bredvid sin dator/tv? Umgås med familjemedlemmar och leker/umgås aktivt med jämnåriga? Är fysiskt aktiva minst 1 h per dag? Har regelbundna fritidsaktiviteter? – Betydligt färre än föregående generation…

Däremot hur många barn/ungdomar mår psykiskt sämre? Spelar/använder skärmar fler än 2 h per dag? Väljer skärm istället för att läsa en bok, rita eller leka? – Betydligt fler än föregående generation…

Även om skärmar ger oss annan tillgång till olika saker, exempelvis böcker som kan läsas i digital format, så blir inte ens det så hälsosamt om man läser en bok sent på kvällen på en platta istället för att läsa en fysisk bok – nämligen på grund av att produktionen av melatonin störs av skärmens blåa ljus, som i sin tur påverkar insomningen och sömnen negativt. Alltså även om barnen använder en skärm till något nyttigt, så kan användningen vid fel tid på dygnet vara direkt negativt för barns hälsa och välmående.

Jag ser problem med osund skärmanvändning och dess konsekvenser även bland mina egna barn, varav två har NPF diagnoser. De vill gärna tänja på gränser (skärmtiden), det är ständigt tjat om att få utökad tid, de hävdar ofta att de inte har annat att göra och att inget är lika roligt som tv/spel/mobil. Jag ser dock att en stund av att ha tråkigt föder nya lösningar och kreativitet – efter bråk om skärmtid börjar de plötsligt leka, läsa böcker, rita och kommer själva med förslag på vad vi skulle kunna göra tillsammans. De sysselsätter sig även enskilt i större utsträckning tack vare strikta skärmregler hemma (som omfattar alla skärmar, inkl tv). Jag har även tidigare sett (före införandet av strikta skärmtider) hur överdriven skärmanvändning samt ohälsosamt innehåll (ex på youtube) gjorde de mer impulsiva, utåtagerande, ångestfyllda i längden, mindre aktiva fysiskt, mindre benägna att hjälpa till med hemmasysslor m.m.

Det är inte lätt att hitta aktiviteter som kan locka barn att välja dessa före skärmanvändning, inte minst så har jag full förståelse att det kräver mycket av föräldern/föräldrarna. Jag vet dock att det går att hitta sundare vanor, men det kräver vilja och tid, inte minst kunskap och förståelse för vad är bra och vad är skadlig skärmanvändning.

Jag rekommenderar starkt att läsa boken Skärmhjärnan skriven av Anders Hansen (finns även juniorversion), samt se serien Din hjärna på SVT (där flera avsnitt på olika sätt berör ovan, direkt eller indirekt), men även se Malou efter 10 där Anders Hansen pratar om mobilberoende.

Kommentera, lämna synpunkter, omdömen, förslag på förbättringar m.m.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: